2012. november 21., szerda

A harmadik találkozó

Hosszú őszi szünet után november 15-én találkoztunk megint...
Egy nagyon jó hangulatú harmadik találkozón vagyunk túl, melynek az Élelmiszerek volt a témája. Sikeres volt, és nemcsak azért, mert kivételesen nem én hoztam a rágcsálnivalót (egyébként isteni házi krumpliszirmot fogyaszthattunk az új házaspárunknak köszönhetően), és persze nemcsak azért mert cserekereskedelem folytán friss, szárított, darált zöldségkeverékkel lettem gazdagabb, és felesleges (disznó)zsír készletem egy kilóval csökkent ezért, hanem főként azért mert az érdeklődést látva új lendületet kaptam a folytatáshoz.
Sajnos mifelénk nagyon kevés a ráérő érdeklődő, úgyhogy ez alkalommal hárman voltunk velem együtt. Sikerült egy kedves nyugdíjas házaspárt meginvitálnom. A témafelelősünk sem tudott jelen lenni, tehát rögtönözni kellett.
A két új tagunknak röviden összefoglaltam az eddig elhangzottakat.
Az ÖkoKör ábrázolásához új módszert találtam ki, lásd egy későbbi post-ban.
Az új tagjaink egyikét a kíváncsiság hozta körünkbe, a házaspár hölgytagját pedig a napenergia hasznosítása utáni érdeklődés. Rögtön meg is ragadtam az alkalmat, mivel az energia témakör felelőse még nem került kiválasztásra, és felkértem, hogy a napenergia szempontjából készüljön fel erre a témakörre.
Az utolsó órában megfigyelőként csatlakozott körünkhöz a helyszínül szolgáló plébánia gondnoka, aminek nagyon örültem. Remélem neki is sikerül hasznosítani az ötleteinkből néhányat.
Az élelmiszer témakörét főleg a háztáji termesztés kapcsán jártuk körül. A házaspár régebben biokertészkedéssel is próbálkozott. Közös gondolataink voltak a ház körül termelt élelmiszer-felesleg értékesítése kapcsán.
Tippeket kaptunk egymástól, hogy tavaszra még mindig érdemes a fagyok előtt nagyobb vöröshagymákat minél mélyebben a földbe dugdosni. Jóízű újhagymánk lesz belőle tavasszal, és azért kell mélyre dugni, mert ameddig ellepi a föld, szép fehér marad (mint a póréhagyma).
Az idei ramaty sárgarépa termésemről szólva kaptam azt a tippet, hogy nagyon jól bevált a házaspárnál a Vörös óriás fajtájú sárgarépa, mely minden évben remek terméssel ajándékozza meg őket.
Szóba került a biokertészkedés, és ha bio, ha nem bio a kertünk érdemes néhány dolgot megfogadni: érdemes a növényeket mulcsozni levágott fűvel, kaszálék-kal, mert nemcsak óvja a kiszáradástól a növényeket, hanem a bomlási folyamatok eredményeképpen, némi tápanyaggal is hozzájárul a növények fejlődéséhez. A komposztot mindenféleképpen érdemes felhasználni a növényeink gondozásához. Érdemes a vetésforgó elvét is szem előtt tartani, és persze a kedvező növénytársítások is eredménnyel járnak.
Burgonyatermesztésnél érdemes több fajtát is kipróbálni, és arra is figyelni, hogy melyik burgonyát, mire lehet felhasználni pl. sárga burgonya (nálunk) tésztakészítésre, püré készítésére alkalmas, de saláta vagy sült krumpli készítéséhez inkább a rózsaszín héjú ajánlott.
Az ételek elkészítéséhez kapcsolódóan szóba került a natur tál. Problémámra, miszerint hiába levegőztetem a tálat néhány napig a használatot követően, ha hosszabb ideig nem használom, pelyhes penészfoltok jelennek meg benne, talán megoldást jelenthet az, ha papírt teszek az alsó és felső rész közé. (Megfogadom-kipróbálom) Egyébként grill csirke szintű sült csirkét lehet benne előállítani, és mostanában a rakott krumplit (nyers burgonyából) is csak ebben készítem, isteni íze lesz benne a krumplinak, sokkal finomabb, mintha külön főzném meg.
Szóba került még a ház körüli állattartás is. (csirke, tyúk, nyúl, kecske, birka, malac, tehén) Azt is megállapítottuk, hogy az állatok kiváló hasznosítói az ételmaradékoknak. (Pl. kutyusok) Régebben amíg Pesten laktam, és anyukámnál volt egy kutyus, a szomszédasszonyom rendszeresen gyűjtötte neki az ételmaradékot, (én meg elvittem neki) így az nem a kukába került, hanem a kutyába. :) Nekünk jelenleg egy nyuszink van (félig a hobby- és a haszonállat között), és nagyon szeretem nézni, ahogy mókásan elrágcsálja az alma héját. Persze meg is ehetném, vagy a komposztba is kerülhetne... mármint nem a nyuszi, hanem a héj(a).
A nem teljesen megfogalmazott válallásunk annak a kiderítése, hogy a háztájiként megtermelhető élelmiszerek közül mire lenne vásárlói igény.
A jövő héten a Vegyi anyagok lesz a téma. Mivel ennyire kevesen vagyunk, egy vendégelőadót hívtam, ő fog a vegyszer nélküli háztartás rejtelmeibe beavatni minket, gyakorló felhasználóként.
Csoportkép most sem készült, majd ha többen leszünk...
A csoportnévről... hát lehet rajtunk ragad már az ÖkoKör Baracska, de azért dolgozom az ügyön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése