A hatodik találkozó alkalmával a Víz volt a témánk. Témafelelősünk Irén
volt. A téma ismertetését a víz általános tulajdonságainak
ismertetésével kezdte.
A víz a hidrogén és oxigén molekulák elegye. Olvadáspontja 0 fok Celsius, forráspontja 100 fok Celsius. Folyékony állapotában víznek nevezzük, szilárd állapotában jégnek, légnemű állapotában pedig gőznek. A Föld vízkészletének 2,5%-a édesvíz, ebből 98% felszín alatt rejlik. Az édesvíz tartalék 25%-a Kanada területén található.
Az általános ismertetést követően tapasztalatokat cseréltünk a helyi ivóvízhálózatból nyerhető víz minőségével, ízével kapcsolatban. Majd tisztított vizet és a helyi hálózatból nyerhető vizet (szódának elkészítve) kóstoltunk.
Néhány hónapja átvette településünkön a vízhálózat üzemeltetését egy másik cég. Pár héttel ezután a víz fogyasztását követően klóros utóízt kezdtem érezni. Néhány hetes ízlelgetés után, úgy döntöttem, hogy édesanyámtól hozzunk tisztított vizet ezentúl. Ő akkortájt szereltetett be egy víztisztító berendezést. A csapvizet hetente szoktam kóstolni otthon azóta is, szerintem még mindig klóros. A héten a vízhálózatot üzemeltető cég egyik munkatársával folytatott beszélgetésből az derült ki, hogy az üzemeltetés átvételét követően, tényleg erősebben klórozták a vizet bakteriológiai okok miatt, de utána visszaálltak egy alacsonyabb klórozási szintre (ami viszont magasabb mint a tulajdonosváltást megelőzően). A víz minőségét folyamatosan vizsgálják, havonta kétszer történik mintavétel.
A víz kóstolását követően a növény és állattenyésztés kapcsán a víz felhasználásáról és ennek ökológiai hatásáról beszéltünk. Néhányunkat meglepetésként ért, hogy egy adott élelmiszerfajta előállításához mennyi víz szükséges. Felvettem, hogy nem véletlenül szorgalmazzák a vegetáriánus étkezés felé történő elmozdulást a fenntartható fejlődés értelmében. Ezzel azonban nem mindenki értett egyet.
Témafelelősünket tovább hallgatva a vizek tisztaságának megóvásáról beszélgettünk (vegyszerek, műtrágyák), majd arról, hogy mennyi a napi vízszükségletünk. A fejlett országokban 200-250 l/nap/fő, Magyarországon 130-150 l/nap/fő, a fejlődő országokban 15-40 l/fő/nap.
Ezután tippeket kaphattunk az otthon bevethető vízspórolási praktikákról:
-zuhanyozás, a fürdőkádas fürdés helyett
-fogmosó pohár használata fogmosás közben
-a víz nem felesleges folyatása
-teli mosó- és mosogatógép
-vigyázni a ruhák tisztaságára (ezáltal kevesebbet kell mosni)
-esővizet gyűjteni a locsoláshoz
-autómosáshoz felhasználható a fürdővíz
-a vizet ciszternába is lehet gyűjteni
Valamint megállapítottuk, hogy az egyik legkellemetlenebb víz pazarlás a beázás.
Találkozunk egy hét múlva!
Csatolom a témafelelősünk jegyzeteit:
A víz a hidrogén és oxigén molekulák elegye. Olvadáspontja 0 fok Celsius, forráspontja 100 fok Celsius. Folyékony állapotában víznek nevezzük, szilárd állapotában jégnek, légnemű állapotában pedig gőznek. A Föld vízkészletének 2,5%-a édesvíz, ebből 98% felszín alatt rejlik. Az édesvíz tartalék 25%-a Kanada területén található.
Az általános ismertetést követően tapasztalatokat cseréltünk a helyi ivóvízhálózatból nyerhető víz minőségével, ízével kapcsolatban. Majd tisztított vizet és a helyi hálózatból nyerhető vizet (szódának elkészítve) kóstoltunk.
Néhány hónapja átvette településünkön a vízhálózat üzemeltetését egy másik cég. Pár héttel ezután a víz fogyasztását követően klóros utóízt kezdtem érezni. Néhány hetes ízlelgetés után, úgy döntöttem, hogy édesanyámtól hozzunk tisztított vizet ezentúl. Ő akkortájt szereltetett be egy víztisztító berendezést. A csapvizet hetente szoktam kóstolni otthon azóta is, szerintem még mindig klóros. A héten a vízhálózatot üzemeltető cég egyik munkatársával folytatott beszélgetésből az derült ki, hogy az üzemeltetés átvételét követően, tényleg erősebben klórozták a vizet bakteriológiai okok miatt, de utána visszaálltak egy alacsonyabb klórozási szintre (ami viszont magasabb mint a tulajdonosváltást megelőzően). A víz minőségét folyamatosan vizsgálják, havonta kétszer történik mintavétel.
A víz kóstolását követően a növény és állattenyésztés kapcsán a víz felhasználásáról és ennek ökológiai hatásáról beszéltünk. Néhányunkat meglepetésként ért, hogy egy adott élelmiszerfajta előállításához mennyi víz szükséges. Felvettem, hogy nem véletlenül szorgalmazzák a vegetáriánus étkezés felé történő elmozdulást a fenntartható fejlődés értelmében. Ezzel azonban nem mindenki értett egyet.
Témafelelősünket tovább hallgatva a vizek tisztaságának megóvásáról beszélgettünk (vegyszerek, műtrágyák), majd arról, hogy mennyi a napi vízszükségletünk. A fejlett országokban 200-250 l/nap/fő, Magyarországon 130-150 l/nap/fő, a fejlődő országokban 15-40 l/fő/nap.
Ezután tippeket kaphattunk az otthon bevethető vízspórolási praktikákról:
-zuhanyozás, a fürdőkádas fürdés helyett
-fogmosó pohár használata fogmosás közben
-a víz nem felesleges folyatása
-teli mosó- és mosogatógép
-vigyázni a ruhák tisztaságára (ezáltal kevesebbet kell mosni)
-esővizet gyűjteni a locsoláshoz
-autómosáshoz felhasználható a fürdővíz
-a vizet ciszternába is lehet gyűjteni
Valamint megállapítottuk, hogy az egyik legkellemetlenebb víz pazarlás a beázás.
Találkozunk egy hét múlva!
Csatolom a témafelelősünk jegyzeteit:
VÍZ
Jellemzők
A víz (lat.
aqua) a hidrogén
és az oxigén
vegyülete.
Olvadáspontja:
0 °C, forráspontja:
100 °C. A „víz” megnevezés általában a
szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik, szilárd
halmazállapotban
jégnek,
légnemű halmazállapotban
gőznek
nevezik.
A
víz a Föld
felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet
alapja.
A
Föld felületének
71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz,
melyek a tengerekben,
illetve óceánokban
helyezkednek el. Az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért
különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. Kanada
rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal, a források
25%-ával.
(((A
Naprendszer bolygói közül csak a Földön fordul elő, mivel a
többi bolygóhoz képest csak e bolygó hőmérséklete teszi
lehetővé, hogy a vízkészlet tartósan megmaradjon, és ne jusson
a megfagyás és a teljes elpárolgás sorsára.)))
(((A Föld teljes vízkészlete körülbelül 2 milliárd km3
és ez a mennyiség a Föld kialakulása óta változatlan. Mintegy
30%-a kémiailag kötött víz,))) A szabad vízkészletet 1,36
milliárd km3-re becsülik, ebből a felhasználható
mennyiség egyre csökken.
Az
egészséges és tiszta ivóvíz nagy kincs, amire vigyáznunk kell,
mivel bolygónk egyre kisebb területén található. A tiszta vizet
csak azok becsülik meg, akik már tapasztalták hiányát.
Országunkban természetesnek vesszük, hogy a csapból tiszta víz
folyik.
Rengeteg
emberi fogyasztásra alkalmas vizet elpazarolunk olyan dolgokra, ami
nem feltétlenül csak ivóvízzel lenne megoldható. Az emberi
pazarlásnak megdöbbentő adatai vannak. Egy WHO tanulmány szerint
egy csésze kávé gyártásához 140 liter víz, egy kiló
marhahúshoz pedig 16.000 liter víz kell a növénytermesztés és
állattenyésztés hatalmas vízfogyasztása miatt. A mezőgazdaságon
és állattenyésztésen kívül még hatalmas vízmennyiséget
használ a villamosenergia-ipar, főleg hűtési célokra.
Mivel
mezőgazdasági és ipari részről is erősen szennyezzük
környezetünk vízkészletét, így a fogyasztható víz minősége
egyre inkább romlik.
Mit tehetünk a víz megóvása érdekében?
Az
ivóvizünk a természetből, a természetes vizekből, a talaj
alatti vizekből ered. Ezért nagyon fontos, hogy ugyanúgy
odafigyeljünk a környezet tisztaságára.
- Ne szemeteljünk az utcán, az erdőben, ne dobálj csokoládés papírt az utcai csatornalefolyókba. A szemét a kukába való, sőt a legjobb az, ha oda is válogatva kerül: külön üveg, külön papír, stb.
A
gyárakból kibocsátott szennyeződések, a műtrágya, a növényvédő
szerek használata csökkenti az ivóvíztartalékot. Ügyeljünk
arra, hogy milyen vegyszereket használunk, és minként szabadulunk
meg tőlük.
- Környezetkímélő mosó- és mosogatószereket használjunk!
- Csak a feltétlenül szükséges mennyiséget használjuk a vízlágyító-, öblítő-, mosószerekből, szappanból és egyéb kozmetikai termékekből!
- Természetes vizekben közvetlenül fürdés előtt ne kenjük be magunkat napolajjal!
- Ne dobjunk lefolyóba, WC-be sűrű zsiradékot, ételmaradékot, kávézaccot, maró vegyszert, erős fertőtlenítőt, használt olajat! Hatalmas mennyiségű szennyeződés kerül vissza a természetbe – folyóinkba, tavainkba, a talajvízbe, amelyek ráadásul általában ivóvizünk forrásai is.
Hogyan
tudunk takarékoskodni a vízzel?
(Egy
átlag magyar napi vízfogyasztása 130-150 liter. (((Wc öblítés
45 liter, főzés és mosogatás 40-50 liter, tisztálkodás 40-50
liter ))). Ugyanez nyugat európai országokban akár a 250 litert is
megközelíti. Eközben egy szegényebb országban napi 15-40 liter
vizet használ egy személy.)
Fürdőszobai
vízhasználat
Fürdés
helyett inkább zuhanyozzunk! Egészségesebb és takarékosabb is,
mint a kádban fürdés. Egy fürdéssel akár 160-200 liter vizet is
elhasználunk, ugyanez zuhanyzás esetén lényegesen kevesebb,
40-nyolcvan liter. Kisgyermeket, babát érdemes kiskádban fürdetni.
Használjunk fogmosópoharat, fogmosás közben zárjuk el a csapot;
ne folyassuk feleslegesen a vizet.
Mosogatás
A
legtöbb háztartás aránytalanul sok ivó)vizet használ
mosogatásra. Pedig kis odafigyeléssel sok víz, és sok energia is
megspórolható lenne.
-
Hagyományosan: nem várunk a mosogatással, hanem használat után
rögtön végzünk az elmosogatandókkal; az edény szivaccsal való
dörzsölése közben pedig nem folyatjuk a vizet, a folyóvizet
elég az öblítéshez használni. De ennél is hatékonyabb az
áztatás és az állóvizes mosogatás. Mindemellett:
takarékoskodjunk a poharakkal, evőeszközökkel – nem kell minden
használathoz újat elővenni.
-
Mosogatógéppel: a mosogatógépet csak telel pakolva indítsd el! A
gépnek ugyanis midegy, hogy egy bögre van csak benne, vagy tele
van, ugyanannyi vizet fog használni.
Mosás
A
mosógépet rakjuk tele ruhával, ha beindítjuk, egy-két pólóért
pazarlás beindítani. De azzal is vizet spórolunk meg, ha vigyázunk
a ruháink tisztáságára. Ha kevesebb ruhát piszkolunk össze,
kevesebb lesz a mosnivalónk is. Víztakarékos mosási trükkök: az
erősen piszkos, foltos ruhákat érdemes mosás előtt legalább
10-20 perccel beáztatni, akkor nincs szükség előmosó programra.
Használjunk mosószódát . Kézi mosásnál használjunk minél
kevesebb mosószert, így majd öblíteni sem kell annyiszor.
Vízhasználat
a mellékhelyiségben
Egy
átlagos wc tartály űrtartalma 10 liter. Ha nem szabályozható a
lehúzás mennyisége, akkor minden használatkor ennyi ivóvizet
használunk a wc öblítéséhez. Tökéletesen megfelel a
fürdőkádban, lavórban, egyéb edényben összegyűlő használt
víz is.
Ügyeljünk
arra, hogy sáros lábbal ne menjünk be a lakásba, mert úgy is
megspórolhatunk vizet, ha nem kell naponta többször felmosnunk. A
kertet reggel és este locsoljuk, ilyenkor kevésbé párolog a víz.
De locsolásra használhatjuk az összegyűjtött esővizet is. A
vizet a növények gyökeréhez juttassuk és csak azt locsoljuk
hosszasan, aminek valóban szüksége van erre. Gyűjtsünk esővizet;
mely a növények locsolását túl mosásra és tisztításra is
hasznosítható. Mivel jellemzően lágyabb a vezetések víznél, a
szennyeződést, a koszt is hatékonyabban oldja, a tisztítószerekből
is kevesebbre lesz szükség. Autómosásra az elhasznált fürdővíz
is tökéletesen megfelel.
Egy
lassan csöpögő csap, amit véletlenül nyitva felejtettünk vagy
nem csináltatunk meg egy nap alatt 10-30 liter vizet pazarol el. A
megnyitott csapból percenkét 6 liter víz folyik le, ezért nem
mindegy, hogy mikor nyitjuk meg, és mennyi ideig folyatjuk. A
csapból csöpögő víz a lefolyón keresztül elfolyó pénz,
hiszen az elpazarolt víz miatt magasabb vízszámlát kell fizet.
Tudatos
Vásárlók Egyesülete (a palackozott
vízért legalább százszor annyit fizetünk, mint a csapvízért:
Mo-on átlagosan 0,25Ft a csapvíz ára, a palackozott ásványvíz
40-130Ft-ba kerül ( 2010. évi adat) csapvíz és ásványvíz
tesztjében megvizsgálta, vajon mennyire megalapozottak a csapvízzel
szembeni félelmek, s hogy valóban indokolt-e ásványvízre
cserélni a vezetékes vizet. A tesztelésbe vont 11 ásványvíznél
valamint 5 településről vett csapvíznél mikrobiológiai,
vízkémiai jellemzőket vizsgáltak. Ezen kívül a csapvíznél a
gyógyszermaradványok jelenlétére, az ásványvíznél pedig arra
is kíváncsiak voltak a tesztelők, hogy a fluorid tartalom
meghaladja-e az egészségügyi határértéket, és ha igen, ez fel
van-e tüntetve a címkén. Továbbá a gyártó a címkén
buzdítja-e a vásárlót szelektív hulladékgyűjtésre.
A
vizsgálat során az ásványvizeknél nagyobb arányban találtak
magas bakteriológiai szennyezettséget, mint a csapvizeknél.
Környezetvédelmi szempontból igen lehangoló eredmény született,
ugyanis az esetek többségében a gyártó nem bíztatja szelektív
hulladékgyűjtésre a fogyasztót. Fluorid tekintetében egy
kritikus eset volt, ahol a laborban mért fluorid tartalom meghaladta
a címkén feltüntetett és egészségügyi szempontból ajánlott
határértéket.
A csapvíz esetében öt magyarországi vízszolgáltató vize került górcső alá, a vízmintákat Budapest, Dunaújváros, Makó, Szolnok, Tatabánya zöld óvodáiból vették. A vizsgált esetek nem támasztják alá a hazai lakosság körében kialakult előítéleteket.
A csapvíz esetében öt magyarországi vízszolgáltató vize került górcső alá, a vízmintákat Budapest, Dunaújváros, Makó, Szolnok, Tatabánya zöld óvodáiból vették. A vizsgált esetek nem támasztják alá a hazai lakosság körében kialakult előítéleteket.
A
hazai vízminőségi problémák hátterében leggyakrabban a
nitrit-, nitrát-, ammónium-, bór- és arzénszennyezés áll.
Ebben a tekintetben egy kivétellel jóval a határérték alatt volt
a vízminták szennyezettsége. Egyedül a makói csapvízben lévő
arzén mennyisége volt kiemelkedő, a hazai és uniós határérték
háromszorosa.
A
baktérium-szennyezettséget vizsgáló mikrobiológiai mérés
eredményei jók voltak. A jogszabályban előírt két paraméter
tekintetében mind az öt vízminta átment a teszten, vagyis nem
jelentenek egészségügyi kockázatot.
A
manapság sokat emlegetett, és számos vitát kiváltó
gyógyszermaradványok tekintetében sem találtak terhelő adatot. A
tesztben - elsősorban fájdalomcsillapítókban és
fogamzásgátlókban előforduló - 16 gyógyszermaradványt
vizsgálták, de mindegyik a kimutathatósági érték alatt volt -
állapították meg a tesztelők. (2010-es adat)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése