Hosszú őszi szünet után november 15-én találkoztunk megint...
Egy nagyon jó hangulatú
harmadik találkozón vagyunk túl, melynek az Élelmiszerek volt a témája.
Sikeres volt, és nemcsak azért, mert kivételesen nem én hoztam a
rágcsálnivalót (egyébként isteni házi krumpliszirmot fogyaszthattunk az
új házaspárunknak köszönhetően), és persze nemcsak azért mert
cserekereskedelem folytán friss, szárított, darált zöldségkeverékkel
lettem gazdagabb, és felesleges (disznó)zsír készletem egy kilóval
csökkent ezért, hanem főként azért mert az érdeklődést látva új
lendületet kaptam a folytatáshoz.
Sajnos mifelénk nagyon kevés a
ráérő érdeklődő, úgyhogy ez alkalommal hárman voltunk velem együtt.
Sikerült egy kedves nyugdíjas házaspárt meginvitálnom. A témafelelősünk
sem tudott jelen lenni, tehát rögtönözni kellett.
A két új tagunknak röviden összefoglaltam az eddig elhangzottakat.
Az ÖkoKör ábrázolásához új módszert találtam ki, lásd egy későbbi post-ban.
Az új tagjaink egyikét a kíváncsiság hozta
körünkbe, a házaspár hölgytagját pedig a napenergia hasznosítása utáni
érdeklődés. Rögtön meg is ragadtam az alkalmat, mivel az energia
témakör felelőse még nem került kiválasztásra, és felkértem, hogy a
napenergia szempontjából készüljön fel erre a témakörre.
Az utolsó
órában megfigyelőként csatlakozott körünkhöz a helyszínül szolgáló
plébánia gondnoka, aminek nagyon örültem. Remélem neki is sikerül
hasznosítani az ötleteinkből néhányat.
Az élelmiszer témakörét főleg a
háztáji termesztés kapcsán jártuk körül. A házaspár régebben
biokertészkedéssel is próbálkozott. Közös gondolataink voltak a ház körül
termelt élelmiszer-felesleg értékesítése kapcsán.
Tippeket kaptunk
egymástól, hogy tavaszra még mindig érdemes a fagyok előtt nagyobb
vöröshagymákat minél mélyebben a földbe dugdosni. Jóízű újhagymánk lesz
belőle tavasszal, és azért kell mélyre dugni, mert ameddig ellepi a
föld, szép fehér marad (mint a póréhagyma).
Az idei ramaty sárgarépa
termésemről szólva kaptam azt a tippet, hogy nagyon jól bevált a
házaspárnál a Vörös óriás fajtájú sárgarépa, mely minden évben remek
terméssel ajándékozza meg őket.
Szóba került a biokertészkedés, és ha
bio, ha nem bio a kertünk érdemes néhány dolgot megfogadni: érdemes a
növényeket mulcsozni levágott fűvel, kaszálék-kal, mert nemcsak óvja a
kiszáradástól a növényeket, hanem a bomlási folyamatok eredményeképpen,
némi tápanyaggal is hozzájárul a növények fejlődéséhez. A komposztot
mindenféleképpen érdemes felhasználni a növényeink gondozásához. Érdemes
a vetésforgó elvét is szem előtt tartani, és persze a kedvező
növénytársítások is eredménnyel járnak.
Burgonyatermesztésnél érdemes
több fajtát is kipróbálni, és arra is figyelni, hogy melyik burgonyát,
mire lehet felhasználni pl. sárga burgonya (nálunk) tésztakészítésre,
püré készítésére alkalmas, de saláta vagy sült krumpli készítéséhez
inkább a rózsaszín héjú ajánlott.
Az ételek elkészítéséhez
kapcsolódóan szóba került a natur tál. Problémámra, miszerint hiába
levegőztetem a tálat néhány napig a használatot követően, ha hosszabb
ideig nem használom, pelyhes penészfoltok jelennek meg benne, talán
megoldást jelenthet az, ha papírt teszek az alsó és felső rész közé.
(Megfogadom-kipróbálom) Egyébként grill csirke szintű sült csirkét lehet
benne előállítani, és mostanában a rakott krumplit (nyers burgonyából)
is csak ebben készítem, isteni íze lesz benne a krumplinak, sokkal
finomabb, mintha külön főzném meg.
Szóba került még a ház körüli
állattartás is. (csirke, tyúk, nyúl, kecske, birka, malac, tehén) Azt is
megállapítottuk, hogy az állatok kiváló hasznosítói az
ételmaradékoknak. (Pl. kutyusok) Régebben amíg Pesten laktam, és
anyukámnál volt egy kutyus, a szomszédasszonyom rendszeresen gyűjtötte
neki az ételmaradékot, (én meg elvittem neki) így az nem a kukába
került, hanem a kutyába. :) Nekünk jelenleg egy nyuszink van (félig a
hobby- és a haszonállat között), és nagyon szeretem nézni, ahogy mókásan
elrágcsálja az alma héját. Persze meg is ehetném, vagy a komposztba is
kerülhetne... mármint nem a nyuszi, hanem a héj(a).
A nem teljesen
megfogalmazott válallásunk annak a kiderítése, hogy a háztájiként
megtermelhető élelmiszerek közül mire lenne vásárlói igény.
A jövő
héten a Vegyi anyagok lesz a téma. Mivel ennyire kevesen vagyunk, egy
vendégelőadót hívtam, ő fog a vegyszer nélküli háztartás rejtelmeibe
beavatni minket, gyakorló felhasználóként.
Csoportkép most sem készült, majd ha többen leszünk...
A
csoportnévről... hát lehet rajtunk ragad már az ÖkoKör Baracska, de azért
dolgozom az ügyön.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése